Twentelaan 26 7609 RE Almelo

Nabestaanden vaak niet op de hoogte van uitvaartpolis.

Nabestaanden laten soms duizenden euro’s liggen omdat ze niet op de hoogte zijn van uitvaartverzekeringen die soms al helemaal betaald zijn. Het terugvinden van polissen is een enorme zoektocht. Dat moet beter, erkent de sector. Als een familielid komt te overlijden, moet er een hoop geregeld worden. Informatie over een uitvaartverzekering is niet altijd vindbaar, waardoor nabestaanden geld mislopen. Een uitvaartverzekering wordt uitgekeerd bij het overlijden van de verzekerde. De nabestaanden krijgen een geldbedrag waarmee de uitvaart betaald kan worden.

Nabestaanden laten soms duizenden euro’s liggen omdat ze niet op de hoogte zijn van uitvaartverzekeringen die soms al helemaal betaald zijn. Het terugvinden van polissen is een enorme zoektocht. Dat moet beter, erkent de sector. Als een familielid komt te overlijden, moet er een hoop geregeld worden. Informatie over een uitvaartverzekering is niet altijd vindbaar, waardoor nabestaanden geld mislopen. Een uitvaartverzekering wordt uitgekeerd bij het overlijden van de verzekerde. De nabestaanden krijgen een geldbedrag waarmee de uitvaart betaald kan worden.

“Het is niet altijd bekend of er een uitvaartverzekering is en zo ja, bij welke verzekeraar deze is afgesloten”, vertelt Leon Schouten van Uitvaartverzekeringwijzer.net.

“We weten niet hoe vaak dit gebeurt, maar het kan om duizenden euro’s gaan die al betaald zijn en waar niemand van afweet.”

Drie kwart van Nederlanders is verzekerd voor uitvaart

Drie kwart van de Nederlanders is verzekerd voor de kosten van hun uitvaart, blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Monuta. De kosten van een uitvaart zijn gemiddeld 7.500 euro, al kunnen uitvaarten als gewenst ook flink goedkoper én flink duurder. De meeste Nederlanders met een uitvaartverzekering zijn voor een bedrag tussen 5.000 en 10.000 euro verzekerd. De gemiddelde dekking van de uitvaartverzekering is 6.777 euro, blijkt uit het onderzoek van Monuta.

‘Verzekeraars moeten proactief handelen’

De Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) herkent het probleem. “We hebben geen idee welke bedragen er blijven liggen en hoe vaak mensen geld mislopen”, aldus voorzitter Paul Koeslag. De voorzitter vindt dat de verzekeraars een zorgplicht hebben en proactief naar familieleden op zoek moeten als een polis al tientallen jaren geleden is afbetaald. “Als iemand nu 120 jaar oud zou zijn, dan is wel duidelijk dat er geen beroep op de polis gedaan is.”

Nabestaanden houden recht op vergoeding

Er zijn meerdere factoren die het proces kunnen bemoeilijken. Zo kan de overledene de premie al jaren geleden hebben afbetaald, waardoor de nabestaanden geen afschriften kunnen vinden op rekeningen, legt Schouten uit. Nabestaanden houden desondanks recht op de vergoeding, ook als de polis pas jaren na het overlijden van het familielid gevonden wordt. “Het zijn een soort slapende rekeningen”, aldus Martijn Buitenhuis van uitvaartverzorger Duin. “Soms zijn polissen al vóór 1940 afgesloten. Daarna is er een oorlog geweest, mensen zijn meerdere keren verhuisd. Er zijn vele redenen te bedenken waardoor deze informatie kwijtraakt”, aldus Buitenhuis.

Lees verder op Nu.nl

Laat een reactie achter