Twentelaan 26 7609 RE Almelo

Al ruim dertig jaar uitvaartverzorger

'Ik wilde veel directer inspringen op de wensen van nabestaanden en de mogelijkheid om meer tijd en aandacht te geven. Iets waar uitvaartondernemingen destijds moeite mee hadden,' zegt Erik terugkijkend. 'Ik zag kansen en begon.

ALMELO – ‘Wie zou in de jaren ’80 van de vorige eeuw als jonge twintiger het vak van uitvaartverzorger kiezen? Dat was immers een beroep voor oude grijze mannen in een zwart pak?’ aldus de Almeloër Erik Korte die wel die keuze maakte, net zoals later zijn broer en zijn vader die als chauffeur en drager fungeerden. Erik ging als jongeling in de leer bij een Enschedese uitvaartonderneming. ‘Groen als gras leerde ik er de beginselen om op 15 juli 1988, nu dertig jaar geleden, als 25-jarige in dienst te treden bij de Almelose begrafenisonderneming Veldhuis, die later opging in een grotere organisatie,’ vertelt Erik die in 2007 de stap maakte naar uitvaartondernemer.

‘Ik wilde veel directer inspringen op de wensen van nabestaanden en de mogelijkheid om meer tijd en aandacht te geven. Iets waar uitvaartondernemingen destijds moeite mee hadden,’ zegt Erik terugkijkend. ‘Ik zag kansen en begon. Eerst ‘leunend’ op ingehuurde accommodaties maar sinds 2012 in mijn eigen Uitvaarthuis Twente aan de Twentelaan 26. In 2016 kwam daar het naastgelegen pand bij, waar ik mijn kantoor en twee familiekamers heb ingericht zodat nabestaanden 24 uur per dag bij de overledene kunnen zijn, maar ook een kopje thee of koffie kunnen zetten in de van alle gemakken voorziene keuken. In beide panden bied ik die mogelijkheid zodat we nu over vier familiekamers kunnen beschikken,’ zegt Erik tevreden terugziend.

Kans bieden op een goed afscheid

Voor Erik is het verzorgen van uitvaarten meer dan simpel ondernemerschap. ‘Het werk is mijn passie en ik voel me nauw betrokken bij de nabestaanden. Ik wil hen ontzorgen en bovenal de kans bieden om goed afscheid te kunnen nemen,’ vertelt Erik. In ruim 30 jaar heb ik een kleine 3800 uitvaarten uitgevoerd, maar sommige zal ik nooit vergeten.

Zoals toen ik van een jonge moeder de crematieplechtigheid moest regelen en de twee kleine kinderen achter in de aula op de arm van hun vader zwaaiend naar de kist ‘Dag mama!’ riepen. Dat beeld raak ik nooit meer kwijt, dat raakte me tot diep in mijn ziel,’ aldus Erik.

‘Ook de uitvaart in 1992 van de toenmalige Graaf van Rechteren Limpurg zit nog vers in het geheugen: ‘Het was als een militaire operatie. Álles op de minuut nauwkeurig waarvoor ik de hele route vooraf, al lopend, drie keer had getimed,’ vertelt Erik.

Het zijn de herinneringen en de emoties die het beroep van uitvaartverzorger voor Erik Korte kleurrijk maken. Hij doet zijn werk met liefde: het contact met de nabestaanden, het regelen en organiseren maar ook bijvoorbeeld het maken van complete PowerPoint presentaties waarmee het leven van de overledene wordt herdacht. Het is Erik ten voeten uit. Al meer dan 30 jaar staat daarbij de rust voor nabestaanden voorop evenals respect voor de overledene. En daar staat hij met zijn team borg voor!

Bron: Almelo’s weekblad

% Berichten (2)

Bericht

This is a test comment.

This is a test reply.

Laat een reactie achter