Twentelaan 26 7609 RE Almelo

Vrij zijn om keuzes te maken

Het regelen van een uitvaart is een gevoelskwestie. Er moet sprake zijn van onderling vertrouwen en een goede klik. Daarom kiezen mensen bewust voor een uitvaartonderneming die bij hen past. Maar soms kunnen nabestaanden niet zelf kiezen. Ze krijgen de kans niet en dat vinden we onterecht. Hoe zit dat?

Het regelen van een uitvaart is een gevoelskwestie. Er moet sprake zijn van onderling vertrouwen en een goede klik. Daarom kiezen mensen bewust voor een uitvaartonderneming die bij hen past. Maar soms kunnen nabestaanden niet zelf kiezen. Ze krijgen de kans niet en dat vinden we onterecht. Hoe dat zit?

Uitvaartpolissen

Wanneer u een uitvaartverzekering heeft (bijv. Ardanta, Onderlinge Hulp, Dela, Monuta, Yarden, Twenthe of Axent) bent u in principe vrij om zelf een uitvaartverzorger te kiezen. Maar de verzekeraar vindt dat niet fijn. De verzekeraar doet alles om ervoor te zorgen dat zijzelf de uitvaart kunnen regelen, of een partner.  Dat doen ze door te zeggen dat u direct na het overlijden het nummer moet bellen dat op de  polis staat.  Als u dan belt, krijgt u niet de verzekeraar, maar een uitvaartverzorger aan de lijn. Met deze uitvaartverzorger heeft de verzekeraar financiële afspraken gemaakt, die doorgaans niet in uw voordeel zijn.

Maar zo direct na het overlijden, heeft u weinig zin om in discussie te gaan. Dus maakt u maar een afspraak met deze uitvaartondernemer, die u niet eens kent.

Maakt u wel graag uw eigen keuzes? Lees dan verder.

Vrij om te kiezen

Er zijn er globaal twee typen uitvaartverzekeringen:

  • De polis die geld uitkeert (de kapitaalpolis) en
  • de polis die diensten/goederen uitkeert (de naturapolis).

Bij de kapitaalpolis bent u geheel vrij en kunt altijd zelf kiezen welke uitvaartverzorger u wilt.

Bij een naturapolis bent u ook vrij om te kiezen. Alleen is de vergoeding die u krijgt niet altijd voldoende om de uitvaart te bekostigen.

Daarom bekijken we bij een naturapolis of we de waarde van de polis kunnen omzetten in de diensten en producten waar u recht op heeft. En als dat kan, kunnen we de uitvaart komen regelen en krijgt u gewoon waar u recht op heeft. En als dat niet kan, adviseren we u direct bij het eerste contact om de verzekeraar in te schakelen.

Maar niet alles wordt door de polis gedekt. Zaken als een eventuele advertentie, de bloemen, de kosten van de condoleancebijeenkomst, het grafmonument en meer zijn doorgaans niet opgenomen in het pakket. Die kosten komen er bij. Alleen zijn die kosten bij de kleinere ondernemer doorgaans lager dan bij de aan de verzekeraar gelieerde organisaties, waardoor u aan het eind meestal voordeliger uit bent.

Maak uw eigen keuze

Het team van Erik Korte Uitvaartverzorging helpt u graag inzicht te krijgen in uw polis. Bent u voldoende verzekerd?  Moet u geld bijleggen als wij de uitvaart uitvoeren? Door vooraf helder te krijgen wat de mogelijkheden zijn, komt u niet voor verrassingen te staan.

Voorbereiding is vaak alles

Alhoewel een uitvaart niet het meest leuke onderwerp is, geeft het bespreken ervan wel rust.  Zorg daarom dat u duidelijk beschrijft wat uw wensen zijn en kijk uw polis eens na. Een goed voorbereid afscheid maakt het voor nabestaanden een stuk makkelijker.

In onze (gratis) wilsbeschikking kunt u vastleggen hoe u uw uitvaart wilt hebben. Dan hoeven uw nabestaanden zich alleen nog te richten op het regelen en de verwerking van alles.

Heeft u vragen? We staan altijd geheel vrijblijvend voor u klaar. Bel of mail ons gerust: 0546-443264/ info@erikkorte.nl

Laat een reactie achter